Bij een hallux valgus vertoont de grote teen een adductie ten opzichte van de lengteas van de voet en een rotatie om zijn eigen lengteas (valgusstand). Een hallux valgus heeft meestal zijn oorzaak in een afwijking van de voetwortel. Zo gaat de standsafwijking in de meeste gevallen gepaard met een spreidvoet. Het dwarsgewelf van de voet is daarbij doorgezakt, dat wil zeggen dat de capita metatarsalia zich in planttaire richting hebben verplaatst. Deze MT-kopjes kunnen door de voetzool gaan promineren, waardoor de druk op de capita toeneemt tijdens staan en lopen. Ook kan een bunion ontstaan.
Wrijving en contact met de schoen kan roodheid, zwelling veroorzaken van het MTP1 gewricht, na verloop van tijd ontstaat een slijmbeursontsteking en botwoekeringen (osteofyten). Hierdoor kan de grote teen gaan verstijven (hallux limitus/rigidus). Met als gevolg dat er een overbelasting ontstaat op de naastliggende middenvoetsbeentjes. De druk onder de kopjes neemt toe en er kan zich een hamer- of klauwteen vormen.
Druk op het gewricht van de grote teen kan verminderd worden door de voetstand te corrigeren en/of de voet ondersteuning te bieden middels een therapeutische zool. Hierdoor kan tevens de afwikkeling van de verstijfde grote teen verbeterd worden.